8. 4. 2007 | Martin Zatloukal | Smírčí kříže
Smírčí kříž v Královském Poříčí

Ke Kostelu svaté Kunhuty, doloženému písemně již roku 1240, byly při jeho rekonstrukci v roce 1998 přemístěny tři kamenné kříže a jedna boží muka. Dále zde stojí socha Jana Nepomuckého s věnováním „Gott zum Danke nach glücklicher Rettug aus Lebensgefahr von Barbara Harbauer 1863“.

Asymetrický smírčí kříž umístený vlevo od brány stál při bývalé cestě z Jehličné do Královského Poříčí. Pověst praví, že zde byl vztyčen na usmířenou po bitce mládenců z Královského Poříčí a Jehličné.

Kříž byl poškozen, měl roztříštěnou nohu. Ležel v pásmu dolu Družba v křoví poblíž cesty k bývalému hlubinnému dolu Marie Majerová. Proto byl opraven stažením nohy mezi dvě desky z nerezového plechu a postaven vně zdi bývalého hřbitova Kostela svaté Kunhuty.

Na vršku kříže jsou zpředu vyryty iniciály FL a zezadu dva křížky nad sebou. Rozměry (výška x šířka x tloušťka) jsou cca 134 x 69 x 20 cm.

Smírčí kříž v Královském Poříčí
Foto Petr Beňadik
Smírčí kříž v Královském Poříčí
Foto Martin Zatloukal

Pamětní latinský kříž s letopočtem 1673 (na vodorovném břevnu) a s reliéfem kalicha uprostřed byl vztyčen na paměť kaplana tohoto kostela P. M. M. Rolka po jeho úmrtí. Kříž stával u zdejší hřbitovní zdi, nyní je umístěn vpravo před branou.

I tento kříž býval poškozen - byl uražen z nohy pod vodorovným břevnem. Opraven je spojením cementovou maltou. Rozměry (výška x šířka x tloušťka) jsou cca 95 x 50 x 17 cm.

Smírčí kříž v Královském Poříčí
Foto Petr Beňadik

Třetí smírčí kříž, nyní umístěný vpravo mezi branou a sochou Jana Nepomuckého, pochází ze severního cípu zrušeného hřbitova obce Jehličná.

Na přední straně smírčího kříže je rytina kříže. Rozměry (výška x šířka x tloušťka) jsou cca 95 x 55 x 23 cm.

Smírčí kříž v Královském Poříčí
Foto Petr Beňadik
Copyright © www.sokolovsko.eu, redakce@sokolovsko.eu
Design © Petr Beňadik, petrbenadik.com